Alkoholnormen

Normer är sådana handlingar, sedvänjor och liknande som vi håller oss med i umgänget med andra människor och som betraktas ”normalt”, som följer en kurs som folk känner igen sig i och är trygga med. Om någon avviker från den utstakade vägen, betraktas beteendet som onormalt och vissa känner sig då obekväma eller kanske till och med hotade.

Normer kan vara allt från riksgiltiga till att omfatta bara en mindre grupp. Många gånger följer vi normer utan att vara direkt medvetna om det. Ofta är ett brott mot normen det som uppmärksammar att normen finns. Normer skapas av värderingar om vad som är att acceptera i det sociala samspelet och styr i mångt och mycket vårt beteende. Det finns både konstruktiva och destruktiva normer. Det sociala trycket och informella kravet att dricka alkohol är en av dessa destruktiva normer. Men vissa normer är till för att utmanas och en av dessa är denna så kallade alkoholnorm.

Folkhälsomyndigheten gav år 2020 ut en publikation med titeln ”Hur kan vi skjuta fram minderårigas alkoholdebut och minska deras alkoholkonsumtion och alkoholrelaterade skador?” Publikationen är en översikt av de preventiva metoder som används i Sverige för just detta syfte. Jag vill stanna upp vid ordet ”debut”. De synonymer man kan hitta till ordet är t ex start, premiär, första framträdande, första försök, början. Ordet debut är illa valt i detta sammanhang, eftersom det egentligen kopplar till något positivt, som bara de ”duktiga” mäktar med och att det är något eftersträvansvärt att debutera med. Man debuterar som artist, författare, idrottare t ex. Men debutera som alkoholdrickare? Är det positivt?

Jo, med den norm som vi har i Sverige, så blir det positivt i den bemärkelsen att man då tar det första lilla stapplande steget in i vuxenvärlden, som är nedlusad med tillfällen, då alkohol förväntas serveras, firas med, slappnas av med, umgås med. För ungdomarna kan vuxenvärlden kännas både skrämmande och lockande och ju mer barn exponeras för tillfällen, då vuxna berusar sig, desto ”normalare” kan denna berusningsvärld kännas, t o m om föräldrarna eller nära vuxna är alkoholister. Då blir ju denna värld det som barnet känner till och för det man känner till kan bara igenkänningsfaktorn bli en trygghet men i det här fallet en falsk och destruktiv sådan. Det blir en normalitet, hur illa tillståndet än är.

Man skulle kunna prata om alkoholmisslyckande i stället för alkoholdebut, om alkoholdrickande inte var norm. Nu råder normen: ”Du förväntas komma in i och omfamnas av alkoholkulturen, frågan är bara när det sker, när du debuterar”. Om ungas inträde i alkoholkulturen skulle betraktas som ett misslyckande och inte en debut, så vore det en markering, att alkohol inte är något som man förväntas dricka, när man blir vuxen.

Vadå, har vi en alkoholnorm i Sverige? Jomenvisstfan. Tidningar är tapetserade med tips om vilka viner (alkoholhaltiga) som ska drickas till olika maträtter. Kan finnas enstaka tips på alkoholfria dito, men det är som med köttmaten, den är norm i menyer och presentationer av vad olika restauranger serverar. Veganska alternativ får man fråga efter eller så finns en liten undangömd sida med någon enstaka trist rätt utan kött. Likaså alkoholfritt, som få förväntas fråga efter, finns inte många sorter och finns de, är de svårtillgängliga och trist presenterade.

Normen, förväntan, tycks vara att de flesta av oss egentligen vill dricka alkohol. Kanske är det därför nykterhet ibland beskrivs som att någon avstår från något. Samma ord används inte i samband med till exempel bungyjump eller bergsklättring, ickenormativa sysselsättningar med berusande effekt. Då räcker det med att säga, att man varken vill hoppa eller klättra. Ingen ytterligare förklaring krävs. Alkoholdrickande är normalt, medan nykterhet, bungyhopp och klättring avviker. Alkoholdrickande omges av en norm, de andra inte. Alkoholkulturen säger när och hur mycket vi förväntas dricka.

Ska man koppla av med vänner då är snacket: ”Ska vi gå ut och ta en öl?” ”Vill du ses över ett glas vin?” (givetvis alkoholhaltigt). ”Vi ska ha vinprovning på fredag!” De som inte dricker förväntas alltid att ha en giltig anledning, som t ex att de är chaufförer just den kvällen, är gravida, ska ”upp och jobba” dagen därpå eller är allergiska mot vin och öl. (Det har jag faktiskt aldrig hört att nån varit, men så borde vara fallet med så mycket uppkommande allergier kors och tvärs.) Man måste förklara sig, man kan inte bara komma och säga nej tack till alkohol. Hur går det då med vinprovningen? Eller whiskeyprovningen? Alkoholfri whiskey? Smaka på den konstruktionen. Men som jag ser det, så är det väl bara att tillverka alkoholfri sådan och prova. Om det nu är själva provningen som lockar.

Senaste forskningsrönen påvisar att alkohol överhuvudtaget är skadligt för den mänskliga organismen och att det inte finns någon gräns, där konsumtionen av alkoholhaltiga drycker är riskfri. Standardglas in i väggen och hela världsbilden rasar för normalkonsumenten av alkohol. Mycket stampa och ramaskri. ”Nu är alla stämplade som alkoholister, fyfan.” ”Ska man inte få ta sin fredagsgrogg i fred utan att skämmas”. Forskarna petade med vassa verktyg rakt in i den svenska folksjälen. De utmanade normen, alkoholnormen.

UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, anser att alkohol och andra droger aldrig ska förekomma utan att ifrågasättas. Inför alla politiska beslut ska det tas hänsyn till folkhälsa och sociala aspekter. Detta arbete och synsätt måste genomsyra hela samhället. Med detta motto skulle det vara på sin plats att utmana alkoholnormen med att chefer på arbetsplatser sätter ned foten och upplyser personal om att uppvaktningar på arbetstid och arbetsplats inte ska ske med utdelning av gåvor i form av alkoholhaltigt i fina flaskor och förpackningar. Ej heller ska förekomma några kommunala och för den delen privata företagssammankomster, där alkohol används. Plocka fram fantasin och bjud på fina och dyra och läckert presenterade 0,0-alternativ. Då läggs ribban på en ny nivå till allas väl. Detta kommer att vara oroande och hotande i ett inledande skede, men det kan nog bli som med rökningen – efter ett tag upptäcker folk hur trevligt det kan vara att slippa slava under alkoholnormen och kunna välja nykterhet utan att bli ifrågasatt. OCH då skulle också ett till bidrag kunna bifogas Folkhälsomyndighetens publikation, ett bidrag som kunde vara nog en nog så verkningsfull prevention.

Det är på de högre nivåerna man måste börja med räfst och rättarting. Då kommer den yngre generationen att få en ny norm att hålla sig till – trevligheter i social gemenskap är INTE förknippade med alkohol. Den som blir berusad, blir då avvikande och skrämmande i stället för att anses social och trevlig med ”lite innanför västen”.

Kommentarer