Fiberträsket

En sommar för något år sedan passerade jag genom den lilla byn. Vid den gamla kvarnen stod en ung man till synes upptagen med något fotograferande. Jag kom hem och efter en kort stund stod denna ”turist” och knackade på min dörr. Namnskylten ”Fiberworks” på jackuppslaget sade mig att ”turisten” endast var ytterligare en representant för ett av alla dessa lycksökande landsbygdsfiberfrälsarföretag som passerat revy utanför mitt köksfönster de senaste två åren. Här har vi hemsökts av både InfoPoints, Perfect Infra, Airline och Easy Micro, som givit breda och heliga löften om blixtsnabb uppkoppling utan att det lett till något konkret. De små gulliga, tvåbenta skyltarna med företagsnamnet har kavalkader utanför snart sagt varje boställe i bygden. Sedan händer som sagt inte så mycket mer. Som du nog förstår, är namnen påhittade för att inte kompromettera de stackars hantlangarna, som företagen skickar ut för att övertala fastighetsägarna att signera avtal om fiberanslutning till just deras företag. När man fått ”ja” från en viss procentuell andel av hushållen inom ett område, då, ja då, ska man börja bygga. Hela landsbygden ska leva!

Det damp ner ett brev nyligen från ett av de senaste fiberföretagen. Med en googlemap över vår tomt. De skulle dra en huvudledning över tomten och ville att vi markägare skulle signera ett avtal för tillåtelse att göra dragningen. MEN det var inget tvång att ansluta sig till fibernätet bara för att man har en ledning över tomten. OCH givetvis skulle ersättning utgå för markintrånget. Hela 1000 (tusen) kronor plus några kronor för varje grävd meter. Jag räknade ut att det efter skatt skulle handla om cirka 1500 kronor för att få denna belastning på fastigheten. MEN vi skulle också godkänna att andra aktörer i branschen blev utestängda från fibergrävning på fastigheten.

Den här uppkomna röran, som jag kallar fiberträsket, är ju en följd av övertron på det fria entreprenörskapet och att marknaden sköter allt till det bästa utan statligt överinseende. Nu ska jag bli gravallvarlig. Försök föreställa dig hur det ser ut under markytan med alla ledningar som redan finns dragna – el, vatten, avlopp, jordvärme, telekopparkabel, fiberkabel för att nämna några. I olika riktningar, olika typer av mark och på olika djup. Att gräva av nedlagda ledningar kan både vara livsfarligt och ställa till mycket trassel för myndigheter, sjukhus, privatpersoner och organisationer av olika slag. Och nu släpps diverse fiberföretag lösa för att utöka ledningskilometrarna över stock och sten, skog och mark, folks trädgårdar och skiften. För det är ju så att dragning efter befintliga vägar inte verkar särskilt lockande. Vad det beror på vet jag inte men jag gissar att det ska finnas någon sorts tillstånd från Trafikverket, åtminstone när det gäller allmänna vägar och det kostar väl. Det man inte kan förklara med enkla orsaker har oftast en ekonomisk bakgrund. Naturligtvis vill fiberföretagen tjäna pengar. Det här är inte välgörenhet i levande landsbygdsanda.

Det säger sig självt att allt dragande av ledningar under mark måste dokumenteras och det finns branschorganisationer för detta, t ex kan man läsa om detta på gravallvar.se, ledningskollen.se och robustfiber.se. Men när så många aktörer är i omlopp, är det lätt hänt att det blir lite si och så med tydligheten, allt enligt principen att ”ju fler kockar, desto sämre soppa”. Bara här i området har det varit olika incidenter med avgrävning av ledningar som orsakat avbrott i ADSL-anslutningarna samt brott på elledningar på privata tomter. Naturligtvis borde denna angelägenhet med fiber på landsbygden och att digitalisera hela Sverige ligga på statlig nivå och finansieras med skattepengar. Det finns ju gott om sådana. Det har vi ju fått erfara under det gångna pandemiåret, då miljardbelopp har östs ut för att hålla krisande bolag under armarna. Det ska vara möjligt för alla var du än bor i Sverige att ha en väl fungerande uppkoppling, så att du kan delta i det moderna samhället på lika villkor. Som det är nu kostar bara en anslutning till fibernätet allt mellan 20000 till 35000 kronor (fakta från fiberbyggarnas reklam). Är det rimligt? En annan pandemieffekt är ju förvärvsarbete via dator hemifrån, något som i dagens läge sett väldigt olika ut, beroende på om du som arbetande haft tillgång till snabb och stabil uppkoppling. En del har tvingats att vistas på ordinarie arbetsplats, på grund av instabila nät, trots rekommendationer om att arbeta hemifrån, där typen av arbete möjliggjort detta.

Jag kommer ihåg i min arla ungdom när vi fick telefon. Det byggdes telefonledningar och anslutningen var gratis så när som på den bakelitklump till telefon som statliga Televerket kom med och som vi kanske fick betala en symbolisk deponiavgift för. Jag kommer inte ihåg att några tvålfagra kringresande kom och ville teckna avtal om anslutning för att de skulle få ihop det magiska procenttalet för att telefonstolp- och ledningsuppsättning skulle bli aktuellt. Nu när jag passerat den arla ungdomen, går jag en sommardag och promenerar efter byvägen. Jag ser att man nu har kört med stora vägrensslåttermaskinen och hyvlat bort alla lupiner och annat icke önskvärt gräs. Jag ser också att den nyss i diket nedgrävda fiberkabeln ligger lika söndertuggad som lupinernas stjälkar. Det är bara för sorgligt.

Vissa av företagen som vill ge byarna uppkoppling flyger som svalorna i luften och har då kringgått alla problem med markgrävning. Det låter ju underbart. Men här har vi ett annat problem. Alla dessa små och stora antenner som ska monteras överallt. Vad vet vi om hur strålningen från dessa påverkar oss människor? Om vi skulle se all strålning som färdas runt i luften omkring oss, skulle vi antagligen bli rädda. Men det vi inte ser, finns inte. Det är lättast att tänka så. Jag önskar innerligt att Sverige var ett land, där försiktighetsprincipen var lika etablerad som den kapitalistiska marknadsprincipen och att forskningsresultat kring hur elektromagnetisk strålning påverkar människor och djur var ledstjärnan i hur utbyggnad av trådlösa nätverk ska ske.

Kommentarer

  • av Gaaa-monstret

    Hej ! Nu har till och med Gaaa-monstret fått fiber. Det tog några år men till slut så skedde ett under.