Fimbulvinter

Man har sagt oss, att den kommande vintern kommer att bli en prövotid för många. Det handlar om den s k elkrisen, där vi kommer att få betala dyrt för varje tänd lampa eller tevattenkopp. En fimbulvinter kan det bli. Men av andra anledningar också. Om man tittar på valresultatet, går det inte att förneka, att enbart regeringsbildandet kommer att bli en tuff historia för talmannen till att börja med. Ser man dessutom vad som i demokratins namn smugit sig in i de stora salongerna och börjat tömma dem på luft, då förstår vi nog att själva regerandet kommer att bli kärvt och kyligt och med påfrestande verkningar för hela svenska folket.

Fimbulvinter är lånat från fornisländskan, förekommer i Sturlasons Eddan, och är en flera år lång och iskall vinter, som förebådar Ragnarök, dvs. universums undergång. Vi kanske är där rent politiskt nu. Klimatet i politiken har hårdnat, likaså retoriken. Ord som humanism och solidaritet är inte salongsfähiga längre, än mindre ordet socialism. Trygghet går an, om ordet mäts i antal poliser och övervakningskameror. Den retoriska matchen före valet har till största delen spelats på den bruna planhalvan. Det har handlat om gängkriminalitet och straff. Skjutningar tagna ur en samhällelig kontext, dvs. ingen jämförelse med andra brott med dödlig utgång.

Vi kan jämföra lite med andra fenomen. Låt oss titta på trafikstatistik från MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund: År 2021 dödades 47 personer i trafiken i alkohol- och drogrelaterade olyckor.

Statistik från Brå – Brottsförebyggande rådet: År 2021 dödades 19 personer av en gärningsperson, som de hade eller hade haft en parrelation med. Av offren var 15 personer kvinnor. Enligt NCK(Nationellt centrum för kvinnofrid) dödas i genomsnitt 15 kvinnor årligen av män i pågående eller avslutad parrelation.

Mer statistik från Brå: Av alla anmälda misshandelsbrott under 2021 utgjorde 23 500 fall misshandel mot kvinnor över 18 år, brott begångna av en för kvinnan känd gärningsperson, från pågående eller avslutad parrelation. Vi pratar nu inte bara om skjutningar, men är våldet mindre brottsligt för det? Eller accepterar samhället bara mäns våld mot kvinnor, eftersom debatt om detta inte finns med i valpropagandan?

Djurens Rätt kan också bidra med statistik på dödligt våld bland våra fyrfota vänner: Årligen påskjuts 85 000 älgar av 250 000 svenskar med jaktlicens. En hel del av dessa skjutningar leder till skadeskjutningar. Ett antal av dessa skadeskjutna älgar återfinns aldrig, cirka 1%. Det innebär att 850 älgar årligen får lida en plågsam död med sina skador eller leva med ammunition inbäddad i kroppen.

Den vitkindade gåsen, som för övrigt är en så kallad fredad art, utsätts ändå årligen av påskjutningar och av detta följande skadeskjutningar. I en studie, dock väldigt liten, bestående av 200 skjutna individer av gåsen, fann man att 13% hade hagel i kroppen. Överfört på en hel population skulle det innebära att 96 000 vitkindade gäss flyger omkring med hagel från jaktgevär i kroppen!

Det var en lite annan vinkling på skjutningar i Sverige. Tidigare i år låg jag på sjukhus för en befarad sepsis, blodförgiftning. Som rumsgranne hade jag en ung man som råkat ut för en vårdskada och det blev en hel del resonemang om hur vården fungerar respektive inte fungerar i Sverige. Jag kunde inte låta bli att kolla upp Socialstyrelsens statistik över vårdskador och det var skrämmande läsning. Inom den somatiska vården (psykvård ej inräknad) drabbas 100 000 patienter årligen av vårdskador. Av dessa patienter avlider 1200 av sviterna efter skadan. Förutom lidande för patient och anhöriga så kostar detta samhället och individen 8 miljarder kronor per år, och då är inte mediciner, sjukskrivningar och inkomstbortfall inräknade. Detta är siffror som tål att tänka på.

Om samhällsdebatten snedvridits så totalt att den nästan enbart kommit att handla om gängkrig med skjutvapen och andra krig ute i världen, så kommer en sådan fråga som denna om patientsäkerhet att sättas i skamvrån, samtidigt som de riksdagspartier, som har utvisning, straff och fler poliser som sina honnörsord, att vinna gehör från allmänheten, då enbart dessa frågor populariseras och debatteras. Och se – skattesänkarmaffian träder in i regeringsställning och det kan bara betyda att sjukvårdsfrågorna blir än mer marginaliserade. För vem ska betala förbättringar inom denna sektor, om det inte tas från skattsedeln?

Vi har en fimbulvinter att möta, inte bara i energimått mätt utan i mellanmänskliga relationer. Samhällsklimatet har hårdnat och detta är en än värre klimatförändring än det som sker i naturen, också just därför att den samhälleliga förändringen gör att politikerna silar mygg och sväljer kameler. När det gäller den s k klimatomställningen, riskerar den att gå om intet, därför att frågeställningarna kring denna är för ”mjuka” och inte politiskt korrekta i ett hårt samhälle.

Vad kan vi då göra, vi som ser allt detta och känner oss maktlösa? Jo, vi kan värma varandra med goda gärningar, omtanke och varma tröjor. Och trösta oss av Matteus 25:40, där vi läser: ”Allt vad ni gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.”

Kommentarer