Äppelkaka, vegan style

Att kakifiera äpplen är ett bra sätt att ta tillvara vad naturen ger om hösten. Detta är en matigare version av klassisk äppelkaka.

Receptet avser 8 portioner


Ingredienser:

  • 3 msk kikärtsspad
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g smält margarin, växtbaserat
  • 1 dl havredryck
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 riven morot
  • 1 tsk chiafrön
  • 3 msk mandelflagor
  • 3 äpplen
  • margarin till formen, ströbröd

Beredning:

Vispa kikärtsspad och socker i en bunke, så att det blir en lite luftig massa.

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

Rör ned blandningen i bunken.

Smält margarinet i en kastrull.

Skala och riv moroten.

Rör ned margarin och morot i bunken.

Tillsätt chiafrön och citronsaft i bunken och rör om, så att allt blandas väl.

Skala äpplena och skär dem i små klyftor.

Smörj och bröa en pajform, cirka 23 cm i diameter.

Skrapa ned smeten i formen.

Tryck ned äppelklyftorna i cirklar runt hela smeten.

Avsluta bakeriet med att strö på mandelflagorna.

Grädda i 180 graders ugnsvärme cirka 50 – 55 minuter.

Om man vill lyxa till kakbaket ytterligare, kan man servera kakan med vaniljglass eller vaniljsås, givetvis vegansk sådan.

Kommentarer