Äppelkaka, vegan style
Att kakifiera äpplen är ett bra sätt att ta tillvara vad naturen ger om hösten. Detta är en matigare version av klassisk äppelkaka.
Receptet avser 8 portioner
Ingredienser:
- 3 msk kikärtsspad
- 1 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 50 g smält margarin, växtbaserat
- 1 dl havredryck
- 1 tsk citronsaft
- 1 riven morot
- 1 tsk chiafrön
- 3 msk mandelflagor
- 3 äpplen
- margarin till formen, ströbröd
Beredning:
Vispa kikärtsspad och socker i en bunke, så att det blir en lite luftig massa.
Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Rör ned blandningen i bunken.
Smält margarinet i en kastrull.
Skala och riv moroten.
Rör ned margarin och morot i bunken.
Tillsätt chiafrön och citronsaft i bunken och rör om, så att allt blandas väl.
Skala äpplena och skär dem i små klyftor.
Smörj och bröa en pajform, cirka 23 cm i diameter.
Skrapa ned smeten i formen.
Tryck ned äppelklyftorna i cirklar runt hela smeten.
Avsluta bakeriet med att strö på mandelflagorna.
Grädda i 180 graders ugnsvärme cirka 50 – 55 minuter.
Om man vill lyxa till kakbaket ytterligare, kan man servera kakan med vaniljglass eller vaniljsås, givetvis vegansk sådan.