Kremlor
Lite variation i semmeltider. Det är inte så svampaktigt som det låter! En internationell testpanel har faktiskt gett dem goda vitsord. Prova själv!
Receptet avser 6 portioner
Ingredienser:
Bullarna (blir ca 14 st):
- 75 g veganskt margarin
- 3,5 dl havredryck
- 25 g jäst
- ½ tsk salt
- ½ dl rårörsocker
- 1 ½ tsk kardemumma
- 3 dl mandelmjöl
- 6 ½ dl vetemjöl
Inkråmet (till 6-7 kremlor):
- ca 1 dl vispbar sojagrädde (förslagsvis Alpro Whipping Soya)
- 100 g röd figurmarsipan
- några droppar röd karamellfärg
- florsocker
Beredning:
Degen:
Smält margarinet i en kastrull.
Tillsätt havredrycken.
Värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke.
Rör ut jästen med lite av den värmda blandningen.
Häll i resten av blandningen och rör om.
Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Blanda i mandelmjöl och vetemjöl.
Bearbeta degen tills den bli slät och fin.
Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
Knåda sedan degen på bakbordet, tills den blir jämn och hanterbar.
Dela den i fyra delar.
Rulla ut en längd av varje del.
Dela rullen i fyra delar.
Forma varje del till en liten, rund bulle.
Spara en del av degen till ”lockdekoration”.
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
Dags för lockdekorationen.
Rulla smala, knappt 5 mm tjocka, ”svansar” av den sparade degen.
Ta ca 1,5 dm ”svans” och rulla ihop till en minibulle.
Fäst minibullen på toppen av varje bulle.
Låt bullarna jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 240 grader.
Grädda sedan bullarna i 5-7 minuter tills de får fin färg.
Låt dem sedan svalna under bakduk.
Inkråmet:
Häll grädden i en bunke.
Tillsätt karamellfärgen till önskad nyans.
Vispa med elvisp några minuter tills konsistensen blir lagom fast.
Skär av locket på 6-7 avsvalnade bullar.
Gröp ur inkråmet i en tallrik.
Tillsätt mandelmassan och lite av ovispad sojagrädde.
Blanda ihop allt med en gaffel till en något slät konsistens.
Fyll varje bulle med blandningen.
Lägg på en sked grädde i varje bulle.
Lägg på locken på bullarna.
Pudra över med florsocker.