Kremlor

Lite variation i semmeltider. Det är inte så svampaktigt som det låter! En internationell testpanel har faktiskt gett dem goda vitsord. Prova själv!

Receptet avser 6 portioner


Ingredienser:

Bullarna (blir ca 14 st):

  • 75 g veganskt margarin
  • 3,5 dl havredryck
  • 25 g jäst
  • ½ tsk salt
  • ½ dl rårörsocker
  • 1 ½ tsk kardemumma
  • 3 dl mandelmjöl
  • 6 ½ dl vetemjöl

Inkråmet (till 6-7 kremlor):

  • ca 1 dl vispbar sojagrädde (förslagsvis Alpro Whipping Soya)
  • 100 g röd figurmarsipan
  • några droppar röd karamellfärg
  • florsocker

Beredning:

Degen:

Smält margarinet i en kastrull.

Tillsätt havredrycken.

Värm till fingervarmt (37 grader).

Smula jästen i en bunke.

Rör ut jästen med lite av den värmda blandningen.

Häll i resten av blandningen och rör om.

Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

Blanda i mandelmjöl och vetemjöl.

Bearbeta degen tills den bli slät och fin.

Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.

Knåda sedan degen på bakbordet, tills den blir jämn och hanterbar.

Dela den i fyra delar.

Rulla ut en längd av varje del.

Dela rullen i fyra delar.

Forma varje del till en liten, rund bulle.

Spara en del av degen till ”lockdekoration”.

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.

Dags för lockdekorationen.

Rulla smala, knappt 5 mm tjocka, ”svansar” av den sparade degen.

Ta ca 1,5 dm ”svans” och rulla ihop till en minibulle.

Fäst minibullen på toppen av varje bulle.

Låt bullarna jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 240 grader.

Grädda sedan bullarna i 5-7 minuter tills de får fin färg.

Låt dem sedan svalna under bakduk.

Inkråmet:

Häll grädden i en bunke.

Tillsätt karamellfärgen till önskad nyans.

Vispa med elvisp några minuter tills konsistensen blir lagom fast.

Skär av locket på 6-7 avsvalnade bullar.

Gröp ur inkråmet i en tallrik.

Tillsätt mandelmassan och lite av ovispad sojagrädde.

Blanda ihop allt med en gaffel till en något slät konsistens.

Fyll varje bulle med blandningen.

Lägg på en sked grädde i varje bulle.

Lägg på locken på bullarna.

Pudra över med florsocker.

Kommentarer