Marinerad seitanstek med mos
Egentligen - ärligt! Efter att ha smakat denna anrättning, så inser man att t o m oxfilén har ett hyggligt gott växtbaserat alternativ!
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
- 1 fp seitanblock, 400 g
Marinad:
- ¾ dl rapsolja
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm paprikapulver
- 1 krm vitlökspulver
- 1 tsk rosmarin
- 1 tsk kinesisk soja
Mos:
- 12 medelstora potatisar
- 2 stora morötter
- 75 g mjölkfritt margarin
- 2 dl havredryck
- ½ tsk salt
- 1 krm vitpeppar
Tillbehör:
- Haricots verts, vinbärsgelé
Beredning:
Blanda ihop ingredienserna till marinaden.
Häll blandningen i en plastpåse.
Lägg ned seitanblocket i påsen och skaka om.
Låt blocket ligga i marinaden i kylskåp 5-8 timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Sätt igång moskoket:
Skala och skölj potatis och morötter.
Koka rotsakerna i en kastrull med vatten och lite salt.
Lägg det marinerade seitanblocket i en ugnsform.
Låt marinaden i påsen steka med i formen.
Stekningen tar cirka 30-45 minuter. Kolla färgen på ”steken”.
När rotsakerna är klara, häll bort kokvattnet och pressa dem i en skål.
Diska ur kastrullen och lägg i margarinet och låt det smälta.
Tillsätt havredrycken, salt och vitpeppar.
Låt blandningen koka upp.
Häll i de pressade rotsakerna och rör om.
Låt allt koka upp under lite omrörning.
Koka haricots vertstillbehöret i lättsaltat vatten en kort stund.
Om steken verkar vara klar, så är det dags att avnjuta måltiden.
Seitansteken ska kännas mjuk och lite sladdrig och inte vara för bränd ovanpå.