Marinerad seitanstek med mos

Egentligen - ärligt! Efter att ha smakat denna anrättning, så inser man att t o m oxfilén har ett hyggligt gott växtbaserat alternativ!

Receptet avser 4 portioner


Ingredienser:

  • 1 fp seitanblock, 400 g

Marinad:

  • ¾ dl rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 krm vitlökspulver
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk kinesisk soja

Mos:

  • 12 medelstora potatisar
  • 2 stora morötter
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl havredryck
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillbehör:

  • Haricots verts, vinbärsgelé

Beredning:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden.

Häll blandningen i en plastpåse.

Lägg ned seitanblocket i påsen och skaka om.

Låt blocket ligga i marinaden i kylskåp 5-8 timmar eller över natten.

Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt igång moskoket:

Skala och skölj potatis och morötter.

Koka rotsakerna i en kastrull med vatten och lite salt.

Lägg det marinerade seitanblocket i en ugnsform.

Låt marinaden i påsen steka med i formen.

Stekningen tar cirka 30-45 minuter. Kolla färgen på ”steken”.

När rotsakerna är klara, häll bort kokvattnet och pressa dem i en skål.

Diska ur kastrullen och lägg i margarinet och låt det smälta.

Tillsätt havredrycken, salt och vitpeppar.

Låt blandningen koka upp.

Häll i de pressade rotsakerna och rör om.

Låt allt koka upp under lite omrörning.

Koka haricots vertstillbehöret i lättsaltat vatten en kort stund.

Om steken verkar vara klar, så är det dags att avnjuta måltiden.

Seitansteken ska kännas mjuk och lite sladdrig och inte vara för bränd ovanpå.

Kommentarer