Cooldolmar
En klassiker som verkligen håller stilen med lite nya ingredienser!
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
Själva dolmarna:
- 300 g vegansk färs, t ex Anammas frysta
- 1 dl mathavre
- 1 medelstort vitkålshuvud
- 1 litet paket kikärter (190 g)
- 1 gul lök
- 1 vegansk buljongtärning
- 1 krm svartpeppar
- 100 g vegetabiliskt margarin
- 1 msk lönnsirap
Såsen:
- 25 g margarin
- 3 tsk maizenamjöl
- 2 dl kålspad
- 2 dl kokosmjölk
- ½ krm vitpeppar
- 1 krm salt
- ½ tsk kinesisk soja
Tillbehör:
- kokt potatis och lingonsylt
Beredning:
Dolmarna:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka mathavren enligt instruktion på förpackningen. (Ta lite mer vatten för att få löst ”ris”.)
Tina färsen lätt i mikron.
Ta bort de yttersta bladen på kålhuvudet.
Lossa försiktigt 12-14 blad.
Koka bladen i lättsaltat vatten tills de blir mjuka.
Mixa under tiden kikärterna tillsammans med spadet i förpackningen till en lös smet.
Lägg färsen i en bunke.
Finfördela buljongtärningen och rör ihop den med färsen.
Häll kikärtsmassan i bunken.
Häll av kokvattnet från kålbladen, när de är färdiga men spara 2 dl spad till såsen.
Rör ned den färdigkokta mathavren i bunken. Skala och riv löken och rör ned rivet i blandningen i bunken.
Tillsätt svartpepparn. (Inget salt behövs, färsen är saltad och salt finns i buljongtärningen.)
Rör om färsblandningen ordentligt.
Lägg upp ett kålblad på en tallrik och klipp bort det grövsta av bladnerven.
Lägg en rågad matsked av färsblandningen på kålbladet och rulla ihop det.
Lägg dolmen i en ganska stor ugnsform med bladskarven nedåt.
Fortsätt på liknande sätt med alla kålbladen. Det blir ca 14 dolmar.
Packa dolmarna tätt i formen.
Smält margarinet och blanda i lönnsirapen.
Häll blandningen över dolmarna.
Sätt in formen i ugnen.
Grädda i ca 45 minuter. Dolmarna ska få fin färg på ovansidan. (De ska inte vändas under gräddningen.)
Sätt under tiden på potatiskoket, beräkna cirka 3 medelstora potatisar per person.
Ev. överbliven färsblandning kan frysas i till nästa gång. Rester av kålbladen kan användas till pytt.
Såsen:
Smält margarinet i en kastrull.
Vispa ned maizenamjölet.
Tillsätt kålspadet och kokosmjölken under vispning.
Låt såsen koka upp.
Smaksätt med vitpeppar, salt och soja och rör om.
Koka såsen cirka 5 minuter och smaka av.
Servera anrättningen med kokt potatis och lingonsylt. Smaklig måltid!