Coolpudding

Coolpudding - en veganiserad variant av gammaldags kålpudding. Utan ko är den cool!

Receptet avser 4 portioner


Själva puddingen:

  • ca 800g vitkål
  • 4 msk veganskt matfett, helst inte flytande
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 dl vatten
  • ½ – 1 gul lök
  • 300g Anammas vegofärs, ej formbar
  • 1 msk maizenamjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl havredryck
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk torkad timjan
  • lite pankoströbröd (eller vanligt)

Tillbehör:

  • kokt potatis
  • lingonsylt

Beredning:

Sätt ugnen på 200 grader. Sätt på potatiskoket någon gång under puddinggräddningen.

Strimla vitkålen och dela strimlet i något mindre bitar. Fräs sirap och vitkålsstrimlet i en del av matfettet i en stekpanna. Häll på vattnet och låt fräset koka en liten stund, så att vattnet kokar bort. Häll över strimlet i en bunke, så att du kan hacka och fräsa löken i lite matfett i stekpannan. Tillsätt färsen och låt den fräsa med ett tag. Det är bra, om färsen är tinad i förväg.

Nu ska du blanda färs, lök, maizena, havredryck, salt och kryddor i stekpannan. Rör om så att det blandas väl. Ta fram en ordinär glas- eller plåtform och varva färsblandningen med lager av vitkålsfräset. Översta lagret ska vara kål. Avsluta med att strö över puddingen med pankoströbröd och gärna några klickar matfett.

Grädda coolpuddingen i cirka 45 minuter. Den ska vara lätt brynt ovanpå.

Ät anrättningen med kokt potatis och lingonsylt. Det är förvånansvärt smakligt!

Kommentarer