Coolpudding
Coolpudding - en veganiserad variant av gammaldags kålpudding. Utan ko är den cool!
Receptet avser 4 portioner
Själva puddingen:
- ca 800g vitkål
- 4 msk veganskt matfett, helst inte flytande
- 2 msk lönnsirap
- 1 dl vatten
- ½ – 1 gul lök
- 300g Anammas vegofärs, ej formbar
- 1 msk maizenamjöl
- 1 tsk salt
- 1 dl havredryck
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 tsk torkad timjan
- lite pankoströbröd (eller vanligt)
Tillbehör:
- kokt potatis
- lingonsylt
Beredning:
Sätt ugnen på 200 grader. Sätt på potatiskoket någon gång under puddinggräddningen.
Strimla vitkålen och dela strimlet i något mindre bitar. Fräs sirap och vitkålsstrimlet i en del av matfettet i en stekpanna. Häll på vattnet och låt fräset koka en liten stund, så att vattnet kokar bort. Häll över strimlet i en bunke, så att du kan hacka och fräsa löken i lite matfett i stekpannan. Tillsätt färsen och låt den fräsa med ett tag. Det är bra, om färsen är tinad i förväg.
Nu ska du blanda färs, lök, maizena, havredryck, salt och kryddor i stekpannan. Rör om så att det blandas väl. Ta fram en ordinär glas- eller plåtform och varva färsblandningen med lager av vitkålsfräset. Översta lagret ska vara kål. Avsluta med att strö över puddingen med pankoströbröd och gärna några klickar matfett.
Grädda coolpuddingen i cirka 45 minuter. Den ska vara lätt brynt ovanpå.
Ät anrättningen med kokt potatis och lingonsylt. Det är förvånansvärt smakligt!