Glutenfria bönbiffar med sötpotatis och tzatziki
Kulinarisk bönrätt!
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
- 4 stora sötpotatisar
Biffarna:
- 2 små paket (ca 380 g) kikärtor
- 2 paket (ca 350 g) blandade bönor (cannelloni, kidney, borlotti)
- 4 msk majsstärkelse
- 4 msk rismjöl
- 1,5 – 2 krm svartpeppar
- 1 tsk havssalt
- 0,5 krm chiliflingor
- 4-5 msk rapsolja
Såsen:
- 1 burk Planti fraiche (vegansk crème fraiche)
- 1 liten gurka
- 10 strån gräslök
- 2 krm vitlökspulver (eller 1 liten klyfta pressad vitlök)
- 0,5 – 1 krm salt
Beredning:
Sötpotatisen:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj sötpotatisen. Dela den i klyftor.
Häll lite rapsolja i en långpanna och lägg i potatisklyftorna.
Bakningstid i ugnen – ca 45 minuter eller tills klyftorna känns mjuka rakt igenom.
Vänd klyftorna med stekspade efter halva tiden.
Biffarna:
Skölj kikärtor och bönor.
Mixa med stavmixer till en slät gröt.
Blanda i majsstärkelsen, rismjölet och kryddorna och rör om ordentligt.
Forma smeten till små biffar och stek på medelvärme så att de blir lite brynta.
Lägg upp biffarna i en skål och håll varma.
Såsen:
Skölj och klipp gräslöken fint.
Häll ned det klippta i Planti fraichen och rör om.
Skölj, skala och hacka gurkan i små tärningar.
Tillsätt även dessa i ”fraichen".
Rör om det hela och smaka av med salt och vitlökspulver.
Provköket meddelade att det var restaurangklass på denna anrättning!