Gräddtårta

Den här tårtan är faktiskt riktigt smaskig! Ni därute som inte tror att veganska tårtor finns, prova denna! Inga märkvärdigheter, bara kossorna och hönsen som inte har fått vara med.

Receptet avser 8 portioner


Ingredienser:

  • 3 msk vatten
  • 1,5 dl rårörsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • ¾ dl durramjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk chiafrön
  • 1 dl Oatly havredryck
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 tsk citronsaft
  • margarin och ströbröd till bakformen

Till tårtdekorationen:

  • 4-5 msk drottningsylt, hallonsylt eller liknande
  • vegansk grädde, förslagsvis Alpro whipping
  • 1-2 mogna päron
  • burk konserverade mandarinklyftor

Beredning:

Sätt ugnen på 180 grader.

Vispa vatten och socker i en bunke, så att det blir lite skummigt.

Blanda mjölsorterna, bakpulver, vaniljsocker och chiafrön i en skål.

Rör ned blandningen i bunken.

Rör om så att allt blandar sig väl och inte är klumpigt.

Tillsätt havredrycken.

Smält margarinet och rör ned det i blandningen i bunken.

Till sist – citronsaften. Rör om.

Smörj och bröa en pajform, som är cirka 23 cm i diameter.

Skrapa med bunkblandningen i formen och släta ut.

Ställ in kakan i ugnen, som förhoppningsvis nått rätt temperatur nu.

Grädda kakan i cirka 30-40 minuter.

Tårtdekorationen:

Skala päronen och skär dem i små ”klyftor”.

Låt mandarinklyftorna rinna av i en sil.

Vispa grädden, går bäst med elvisp.

När kakan är klar – låt den kallna lite.

Gröp sedan försiktigt ut ovandelen 1 cm innanför kanten. Spara ”locket”.

Bred ut sylten i den urgröpta delen.

Lägg på lite vispgrädde ovanpå sylten och stäng med ”locket”.

Bred ut resten av vispgrädden på ovansidan och lite ned över kanterna.

Dekorera ovansidan med päron och mandarinklyftor.

Ta fram finaste assietterna, hitta en trevlig dryck och skär dig en stor bit av tårtan. Bjud gärna inneboende och kringboende. Nu är det fest!

Kommentarer