Mjuk veggarkaka

Nu är det jul igen!

Receptet avser 8 portioner


Ingredienser:

  • 2 tsk Orgran äggersättning + 4 msk vatten
  • 0,75 dl råsocker
  • 1,5 dl Planti cooking fraiche
  • 100 g veganskt margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk kryddnejlikor (mald)
  • 1 tsk ingefära (mald)
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • ev. 1-1,5 msk vatten
  • lite margarin + ströbröd till formen, som bör vara 20-23 cm i diameter

Beredning:

Innan du börja blanda grejer, sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop äggersättningen med vattnet i en bunke. Tillsätt sockret och vispa kraftigt, så att vätskan blir lite skummig. Blanda ner Planti-fraichen. Smält margarinet och rör ner också detta i bunken. Blanda ihop mjöl och kryddor samt bikarbonaten i en djup tallrik och rör sedan ner allt i bunken. Det ska bli en ganska tjock smet. Om du tycker att den blir svår att hantera, sätt till någon matsked vatten.

Smörj och bröa formen och gräv ner smeten försiktigt och platta ut den, så att den kommer närmare formens kant. Smeten behöver inte nå ut till kanten. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Du kan prova med en sticka, om kakan är genomgräddad. Då ska inte något fastna på stickan.

Den här kakan brukar inte hinna stjälpas upp ur formen. Låt den svalna där och hoppas på att även du hinner få en bit.

Kommentarer