Ostgratinerade quesadillas
Denna veganiserade och modifierade mexikanska rätt är svår att misslyckas med, men tar lite tid att fixa till. Gästerna blir inte missnöjda!
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
- 1 fp vetetortillas (små)
Inkråmet:
- ca 300 g vegansk färs, t ex Anammas
- ½ (ca 1 dl) burk tacosås, medelstark
- 1 dl vegansk crème fraiche
- 1 liten burk majs
- 1 liten burk champinjoner
- 1 dl frysta gröna ärtor
- 1 dm purjolök (medelstor purjo)
- 1,5 dl havreris (okokt)
- 4 msk rapsolja till stekning
- ½ tsk salt och ½ krm svartpeppar
Såsen:
- 4 msk vegetabiliskt margarin
- 4 msk vetemjöl
- 5 dl havredryck
- 1,5 dl riven vegansk ost (reservera lite ost att strö över anrättningen före gräddningen)
- en gnutta salt och vitpeppar efter smak
Beredning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka havreriset enligt anvisningar på paketet.
Inkråmet:
Hetta upp en stekpanna med oljan.
Strimla purjon och fräs den i oljan.
Lägg purjon i en lite större gryta.
Tillsätt mer olja i stekpannan och bryn färsen.
Mixa under tiden svamp, ärtor och majs lätt.
Häll över den brynta färsen och mixet i grytan.
När havreriset är klart, häll över det i grytan.
Tillsätt tacosåsen och crème fraichen och rör om.
Krydda.
Låt det hela koka upp under omrörning.
Se till att det inte bränns i botten.
Såsen:
Smält margarinet i en kastrull.
Vispa ned vetemjölet.
Späd med havredrycken och vispa till en slät sås.
Krydda till önskad smak.
Låt såsen koka upp och tillsätt den rivna osten.
Låt koka några minuter under omrörning.
Själva ”bygget”:
Ta ut de åtta tortillabröden ut förpackningen.
Fyll varje bröd med några matskedar av inkråmet.
Rulla ihop brödet och lägg det i en ganska stor form med skarven nedåt.
Packa bröden tätt och häll till sist såsen över alla bröden.
Strö över lite extra rivost.
Sätt in formen i ugnen och gratinera i cirka 30 minuter.
Ostsåstäcket ska vara lätt brynt, då är anrättningen klar.
Om det blir över inkråm, kan det frysas och användas senare.
Tillbehör:
Grönsallat, tomater, gurka