Paj med veggstanning

Vi behöver inga ägg längre! Släpp hönorna loss det är vår!

Receptet avser 4 portioner


Pajskalet:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 3 msk sesamfrön
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g margarin, helst fast
  • 2-3 msk vatten
  • margarin till att smörja formen, samt ströbröd

Veggstanningen:

  • 200 g Yi Pin tofu eller annan fast tofu
  • 2,5 dl kokosmjölk, original, inte lightvarianter
  • 0,5 dl Oatly havredryck
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Inkråmet:

  • 175 g frysta eller färska broccolibuketter. Ta fram de frysta i god tid så att de hinner tina.
  • 7-10 medelstora färska champinjoner
  • 1 liten röd paprika
  • ½ liten purjolök
  • margarin till stekning

Dressingen:

  • ½ liten burk Planti fraiche
  • 1-3 krm vitlökspulver, beroende på hur stark smak du vill ha

Beredning:

Sätt ugnen på 225 grader innan du börjar med pajskalet.

Pajskalet:

Låt margarinet stå framme en stund, så att det mjuknar. Dela upp det i bitar under tiden. Rör sedan ihop alla ingredienserna och bearbeta degen, tills du får en snygg boll. Smörj en form som är cirka 25 cm i diameter. Bröa formen. Tryck ut degen och var noga med att få upp den lite runt kanterna. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter. Under tiden kan du förbereda veggstanningen och inkråmet.

Veggstanningen:

Riv eller mosa tofun med gaffel. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser och rör om så att blandningen blir någorlunda slät.

Inkråmet:

Skölj och klipp purjon på tvären i smala strimlor. Skölj champinjonerna och ta bort ”foten” och dela varje svamp i 5 bitar. Ansa, skölj och skär den färska broccolin i mindre bitar. Den frysta kan bara behövas delas i mindre bitar. Skölj och kärna ur paprikan och dela den i mindre bitar. Hetta upp stekpannan med matfettet och bryn snabbt grönsakerna och svampen. Blanda sedan ner allt i veggstanningen och rör om. När pajskalet är förgräddat, häller du ner veggstanningsblandningen i skalet och fortsätter att grädda pajen. Det kan ta cirka 40 minuter. Du ser när stanningen har ”stannat” och det blivit lite brynt på ovansidan.

Dressingen:

Rör bara ihop ingredienserna och servera till pajen. Eventuellt ett extra tillbehör kan vara skivade tomater. Ät och njut! Som inkråm i pajen kan man variera sig mycket. Du hittar säker på andra roliga grönsaker att laborera med.

Kommentarer