Pastagratäng forte
Hasta med pasta! Basta!
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
- 350-400 gram makaroner, t ex Kungsörnens ekologiska
- 200-250 gram fryst broccoli, t ex Änglamarks ekologiska
- 1 röd paprika, helst ekologisk
- 1 fp veganska baconstrips, t ex Viveras
- 2 medelstora eko morötter
- 2 msk vegansk äggersättning, eko (Koisan tea), kan ev. uteslutas
- 4 msk vatten
- 1,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 dl havredryck (Oatly)
- ½ paket Santa Maria kokosmjölk original
- 2 msk smörgåsmargarin, t ex Flora mjölkfritt
- 2 msk rapsolja
- 1 msk ströbröd
Beredning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan al dente i lättsaltat vatten i en hyfsat stor kastrull. Koka under tiden skalade och slantade morötter samt broccolin i vatten. Grönsakerna ska inte vara helt genomkokta. Skölj och strimla paprikan. Stek baconstripsen några minuter i rapsoljan. Lägg upp dem i en djuptallrik. Fräs paprikan i resten av rapsoljan.
Häll av vattnet från pastan och tillsätt morötter, broccoli, paprika och stripsen i kastrullen. Vispa ihop äggersättningen med vattnet i en liten bunke, tillsätt havredrycken, 1 tsk salt och svartpepparn och vispa om en stund. Häll ned blandningen i kastrullen och rör om det hela.
Smörj en gratängform med lite margarin. Häll ned allt från kastrullen i formen och släta ut innehållet lite. Ringla över kokosmjölken. Pytsa över resten av margarinet och strö över ströbrödet. Nu är anrättningen klar för ugnen! Grädda i ca 40 minuter eller tills ovanlagret blivit lätt brynt och knaprigt.
Detta är en variant på tidigare presenterad ”Vegansk makaronilåda”, men denna rätt är lite snabbare att göra. Dock lika god!