Pastagratäng forte

Hasta med pasta! Basta!

Receptet avser 4 portioner


Ingredienser:

  • 350-400 gram makaroner, t ex Kungsörnens ekologiska
  • 200-250 gram fryst broccoli, t ex Änglamarks ekologiska
  • 1 röd paprika, helst ekologisk
  • 1 fp veganska baconstrips, t ex Viveras
  • 2 medelstora eko morötter
  • 2 msk vegansk äggersättning, eko (Koisan tea), kan ev. uteslutas
  • 4 msk vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl havredryck (Oatly)
  • ½ paket Santa Maria kokosmjölk original
  • 2 msk smörgåsmargarin, t ex Flora mjölkfritt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk ströbröd

Beredning:

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka pastan al dente i lättsaltat vatten i en hyfsat stor kastrull. Koka under tiden skalade och slantade morötter samt broccolin i vatten. Grönsakerna ska inte vara helt genomkokta. Skölj och strimla paprikan. Stek baconstripsen några minuter i rapsoljan. Lägg upp dem i en djuptallrik. Fräs paprikan i resten av rapsoljan.

Häll av vattnet från pastan och tillsätt morötter, broccoli, paprika och stripsen i kastrullen. Vispa ihop äggersättningen med vattnet i en liten bunke, tillsätt havredrycken, 1 tsk salt och svartpepparn och vispa om en stund. Häll ned blandningen i kastrullen och rör om det hela.

Smörj en gratängform med lite margarin. Häll ned allt från kastrullen i formen och släta ut innehållet lite. Ringla över kokosmjölken. Pytsa över resten av margarinet och strö över ströbrödet. Nu är anrättningen klar för ugnen! Grädda i ca 40 minuter eller tills ovanlagret blivit lätt brynt och knaprigt.

Detta är en variant på tidigare presenterad ”Vegansk makaronilåda”, men denna rätt är lite snabbare att göra. Dock lika god!

Kommentarer