Skaveganröra

Det ska va vegan! Därför "skaveganröra", som ju är en vegansk variant av skagenröra. Man känner knappt skillnaden!

Receptet avser 4 portioner


Själva röran:

  • 2 burkar Planti Cooking fraiche, naturell
  • 1 burk röd tångkaviar
  • 3 msk klippt färsk gräslök eller fryst
  • 5 msk klippt färsk dill eller fryst
  • 1 paket (250 g) fast tofu eko naturell
  • 1 kryddmått salt
  • 1,5 kryddmått citronpeppar

Tillbehör:

8 skivor rostad fralla eller 4 bakade potatisar (om du väljer att servera röran med bakad potatis, sätt in den i ugnen, innan du börjar fixa röran. Baka potatis tar lite tid. Det finns speciella stora bakpotatisar att köpa. Kolla nedan hur du gör med tillagningen.)

  • 8 citronskivor
  • någon dillkvist
  • 4 medelstora tomater

Beredning:

Röran:

Skär tofun i små tärningar. Blanda ihop alla övriga ingredienser. Rör om så att det blandas väl.

Tillbehören:

Här kan du välja mellan att rosta bröden och bara lägga på röran och garnera med dill och citronskivor. Dela tomaterna i hyggliga bitar och lägg i en skål, så får folk ta som de vill av dessa. Om du väljer att ha bakad potatis, gör du så här med potatisen:

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen noga och torka av den. Skär ett kryss med en vass kniv ovanpå varje potatis. Baka potatisarna i mitten av ugnen. Det brukar ta ungefär 50 minuter. Man kan kolla med en sticka, om de är klara och känns mjuka inuti. Öppna upp krysset lite och fyll med röran. Garnera med dill och citronskiva.

Det här är en riktigt god och mättande rätt och väljer du bröd, går det givetvis mycket fortare. Det finns en fuskpotatisvariant som också håller i nödläge: Råkar du ha överblivna, någorlunda stora och inte alltför gamla kokta potatisar i kylen, ta fram dem, värm på i mikro 1,5 minuter, skär en skåra på längden, vik ut potatisen försiktigt och peta ner röran i den. Detta funkar ganska bra faktiskt! Testa och njut.

Kommentarer