Veganja
Om du gillar veganska rätter, vad kan vara bättre än denna rätt - "VEGAN-JA"?? Det här är som du nog förstår, en variant på den klassiska lasagnen.
Receptet avser 4 portioner
13 lasagneplattor, köp gärna ekologiska, kolla så att de är äggfria 250 g fryst bladspenat, låt den tina innan du börjar med veganjan. Krama ut den mesta av vätskan.
Färssås:
- 300 g Anamma vegofärs
- 2 dl krossade tomater med chili
- 1 paket 380 g normala krossade tomater utan smaksättning
- 1⁄2 tsk salt
- 1⁄2 tsk torkad rosmarin
- 2 msk rapsolja till stekning
Vitsås:
- 6 msk matfett, helst inte flytande
- 6 msk vetemjöl, gärna ekologiskt
- 1 liter havredryck
- 1 krm salt
- 1⁄2 krm svartpeppar
Beredning:
Innan du börjar, sätt ugnen på 200 grader.
Färssås:
Fräs färsen i olja i en stekpanna tills den blir lite brynt. Det går snabbare om färsen har tinat före. Häll över färsen i en gryta. Tillsätt de tomatkrosset, ett helt paket + de två deciliterna, och kryddorna. Låt det hela pluttra 5 minuter i grytan och rör om några gånger. Klart.
Vitsås:
Smält fettet i en kastrull och häll ned mjölet under tiden som du vispar runt i kastrullen. Häll sedan i havredrycken under fortsatt vispning. Ha i salt och peppar och låt såsen koka upp medan du rör med en träslev. Detta moment är ganska enerverande, för det kokar aldrig upp tycks det och om man vänder bort huvudet så kokar det över i alla fall. Men lycka till. Det blir gott sen!
Själva veganjabygget:
Leta reda på en normalstor ugnsform, typ av glas eller plåt, en sådan där du kan lägga fyra lasagneplattor efter varandra med långsidorna mot varandra. De kan ligga lite omlott. Men typ den storleken. Börja med att breda ut ett tunt lager vitsås på botten. Lägg på plattorna som jag beskrev ovan. Fortsätt med ett lager färssås. Sen kommer den roliga bladspenaten! Ta hälften av den och hafsa ut över färssåsen. Sedan skvättar du på med lite vitsås igen. Och ett nytt lager plattor. Så börjar det om igen – färssås, bladspenat (resten) och sen vitsåsskvättandet. Nu kommer det sista plattlagret. Och ovanpå detta det sista av såsen, som bör vara så mycket att lagret av plattor täcks helt. Nu är anrättningen klar för ugnen. Gräddningen brukar ta cirka en halvtimme, kanske mer, men kolla mot slutet. Veganjan ska vara lätt brynt ovanpå och plattorna lite bubbliga. Karva gärna loss en bit och kolla om pastan känns ok. Smaklig måltid! Denna rätt brukar vara så pass god att den även funkar uppvärmd flera dagar under veckan. Om det råkar ha blivit färssås över kan man göra varma mackor med den. Men lite tomater ovanpå och nån trevlig vegansk ost.