Vegansk pitepalt

Med tillbehören är detta en fantastisk både ny och traditionell rätt! Den veganska varianten på pitepalten!

Receptet avser 4 portioner


Ingredienser:

  • 1 påse (1kg) Kungsörnen pitepaltmix
  • 3 dl fryst Anamma vegofärs
  • 1 liten gul lök
  • 1 krm kryddpeppar
  • 3 msk rapsolja
  • 3 liter vatten
  • 2 tsk salt

Tillbehör:

  • lingonsylt
  • smörgåsmargarin
  • mörkt knäckebröd
  • apelsinmarmelad

Beredning:

Tina gärna färsen i förväg. Då går det snabbare att steka.

Mät upp halva påsens innehåll (8 dl) och blanda med 6 dl vatten. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Hacka under tiden löken i hyfsat små bitar. Stek den i rapsoljan, så att den blir lite brynt. Lägg löken i en tallrik.

Bryn färsen och tillsätt kryddpepparn under bryningen.

Fyll en stor kastrull, gryta eller dylikt, gärna en 10-liters, med 3 liter vatten och tillsätt 2 tsk salt. Låt vattnet koka upp.

Under tiden tar du upp degen på bakbord och knådar den så att den håller ihop bra. Rulla ut den till en tjock längd, som du delar i 10 bitar. Ta varje bit och forma den till en skål i handflatan och fyll skålen med den brynta löken och färsen. Vik ihop skålen och forma till en tät boll. Lägg ned bollarna efterhand i det kokande vattnet.

Kokningen sker under lätt omrörning med träslev så att paltarna inte sitter fast i kastrullens botten utan flyter omkring. Koka på medelvärme under lock men kolla så att det inte kokar över. Efter 30-40 minuter är paltarna klara.

Det är gott med lingonsylt och en apelsinmarmeladmacka till! En annorlunda smaksensation!

Om du vill göra palten från grunden utan Kungsörnens paltpåse, kan du riva 6 potatisar, blanda rivet med 1,75 dl vetemjöl och 1,75 dl kornmjöl samt sätta till ½ msk salt, röra om och knåda till paltdeg. Fyllningen gör du sen på samma sätt som ovan. Det här hemkoket blir också väldigt smakligt men tar lite längre tid. Räcker till 3-4 portioner. Bara att dubbla receptet om du vill ha ordentlig paltfest!

Kommentarer