Vegansk tacopizza
Vem älskar inte pizza? Med denna får du enkelt hela familjens uppmärksamhet.
Receptet avser 4 portioner
Deg:
- ½ pkt jäst
- 1,5 dl ljummet vatten
- 1 krm salt
- 1 msk rapsolja
- 4,5 dl vetemjöl
Fyllning:
- 500 gr vegansk färs, t ex Anammas
- 1 tsk tacokrydda
- 1 tsk spiskummin
- svartpeppar och ev. salt rapsolja till stekning
- 1 burk tacokryddad tomatsås
- 4 dl riven vegansk ost, t ex Helt enkelt FRI
- 1 gul lök
- 3 tomater
Sås:
- 2 dl crème fraiche, t ex Oatlys iMat Fraiche
- 3 msk majonnäs, t ex VegMe
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk klippt färsk basilika
Beredning:
Deg:
Värm vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet. Blanda i salt, olja och vetemjöl och knåda ihop degen och låt den jäsa i 30 minuter.
Fyllning:
Bryn färs med tacokrydda, spiskummin, peppar och ev. salt. Färsen i sig är bra saltad. Smaka och känn. Skär tomater och lök i bitar och riv osten om du inte köpt färdigriven.
Sås:
Blanda alla ingredienserna och ställ såsen kallt en stund.
Utbakning:
Dela degen i fyra delar och kavla ut till tunna pizzor. Bred på ett tunt lager tomatsås och spara 5 cm längs kanterna. Lägg på ost, färs, lök och tomater. Gör en båt av varje pizza genom att vika in kanterna. Grädda 6-7 minuter i 250 graders värme. Vakta pizzorna, det är hett och kan fort bli bränt. Servera såsen och en grönsallad till.
Ät och njuuut! Pizzan kommer att gillas av alla! Den är bara så fruktansvärt smaskig!