Vegansk ugnslimpa
Ugnsrätter är alltid roliga att göra - mindre stök på spisen och runtomkring! Dessutom är denna rätt både mättande och god och går bra att frysa in om man gör större portioner.
Receptet avser 4 portioner
Limpa:
- ca 500 gram Vegofärs, formbar (jag brukar använda Anammas formbara)
- 7 små kokta potatisar
- 2 vitlöksklyftor, små (eller stora om du gillar vitlökssmak)
- 1 kryddmått (krm) rökt paprikapulver
- 1⁄2 krm svartpeppar
- 2 msk krossad tomat med chili
- 1 msk rapsolja
Sås:
- 2,5 msk matfett (t ex Mildas mat och bak)
- 2,5 msk vetemjöl
- 1,5 dl kokosgrädde
- 3 dl Oatly havredryck
- 1⁄2 tsk kinesisk soja
- 1 krm salt
- 1⁄2 krm svartpeppar
Tillbehör:
- Potatis, 12 medelstora
- Morötter, 5 st
- Svartvinbärsgelé
Beredning:
Innan du börjar, sätt ugnen på 200 grader.
Limpa:
Bryn färsen i rapsoljan. Häll över brynet i en kastrull. Skala och mosa potatisen med en gaffel och skrapa ned moset i kastrullen. Tillsätt paprikapulver, svartpeppar och tomatchilikrosset. Rör om så att allt blandas. Forma en avlång limpa och lägg i en ugnsform med lite rapsolja i botten. Grädda limpan cirka 40 minuter så att den ser lite brynt ut på ovansidan.
Sås:
Smält matfettet i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt kokosgrädden och havredrycken under vispning. Låt det hela koka upp, rör om med slev och sänk värmen. Häll i soja, salt och svartpeppar och låt koka på medelvärme i 5 minuter. Rör om då och då.
Tillbehör:
Skala och skär morötterna i stavar och koka i lättsaltat vatten. Koka potatisen under tiden som limpan gräddas. Servera den färdiga rätten med svartvinbärsgelé. Förvånansvärt gott! Anrättningen kanske bara räcker till 3 personer. Och – om det skulle bli över – det är lika gott dagen efter! :-)