Vegansk ugnslimpa

Ugnsrätter är alltid roliga att göra - mindre stök på spisen och runtomkring! Dessutom är denna rätt både mättande och god och går bra att frysa in om man gör större portioner.

Receptet avser 4 portioner


Limpa:

  • ca 500 gram Vegofärs, formbar (jag brukar använda Anammas formbara)
  • 7 små kokta potatisar
  • 2 vitlöksklyftor, små (eller stora om du gillar vitlökssmak)
  • 1 kryddmått (krm) rökt paprikapulver
  • 1⁄2 krm svartpeppar
  • 2 msk krossad tomat med chili
  • 1 msk rapsolja

Sås:

  • 2,5 msk matfett (t ex Mildas mat och bak)
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,5 dl kokosgrädde
  • 3 dl Oatly havredryck
  • 1⁄2 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1⁄2 krm svartpeppar

Tillbehör:

  • Potatis, 12 medelstora
  • Morötter, 5 st
  • Svartvinbärsgelé

Beredning:

Innan du börjar, sätt ugnen på 200 grader.

Limpa:

Bryn färsen i rapsoljan. Häll över brynet i en kastrull. Skala och mosa potatisen med en gaffel och skrapa ned moset i kastrullen. Tillsätt paprikapulver, svartpeppar och tomatchilikrosset. Rör om så att allt blandas. Forma en avlång limpa och lägg i en ugnsform med lite rapsolja i botten. Grädda limpan cirka 40 minuter så att den ser lite brynt ut på ovansidan.

Sås:

Smält matfettet i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt kokosgrädden och havredrycken under vispning. Låt det hela koka upp, rör om med slev och sänk värmen. Häll i soja, salt och svartpeppar och låt koka på medelvärme i 5 minuter. Rör om då och då.

Tillbehör:

Skala och skär morötterna i stavar och koka i lättsaltat vatten. Koka potatisen under tiden som limpan gräddas. Servera den färdiga rätten med svartvinbärsgelé. Förvånansvärt gott! Anrättningen kanske bara räcker till 3 personer. Och – om det skulle bli över – det är lika gott dagen efter! :-)

Kommentarer