Veganska färsbiffar med hasselbackspotatis och grönsaksstuvning
Hasselbackspotatis är jättegott och passar utmärkt till veganska rätter också!
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
- 20 små eller 12 lite större potatisar
- ca 4 msk rapsolja
- ca 4 msk ströbröd
- ½ tsk salt
- 750 g vegansk formbar färs, t ex Anammas frysta av ärta eller soja
- 2 medelstora morötter
- 200 g fryst broccoli
- 50 g mjölkfritt margarin i paket
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl Oatly havredryck
- ½ krm salt
- ½ krm vitpeppar
- rapsolja till ugnsform och stekning
Tillbehör:
- Vinbärsgelé
Beredning:
Färsen måste tas fram någon timme, innan den ska tillagas, så att den hinner tina och går att forma.
Sätt ugnen på 200 grader.
Förbered potatisen, skala den och skiva den utan att skiva igenom. Om du skivar genom att lägga den i en sked, när du skär, är det lättare att få den att hålla ihop under. Häll rapsoljan i en skål och ströbrödet på en tallrik. Rulla de skivade potatisarna först i oljan och sedan i ströbrödet och lägg dem i en smord ugnsform. Salta och sätt in dem i ugnen. Prova med sticka, om de är färdiga. Det kan ta 30-40 minuter. De ska vara lite brynta på ovansidan.
Skala morötterna och dela dem i ganska små bitar. Lägg morötter och broccoli i en kastrull med lättsaltat vatten och koka upp och låt grönsakerna koka tills de blir mjuka. Förbered under tiden den vita såsen. Smält margarinet och vispa i vetemjölet. Späd med havredrycken och koka upp under omrörning. Salta och peppra och låt koka i ca 5 minuter. Rör om lite då och då. Spara en skvätt av kokvattnet och sätt till i såsen. Häll sedan av resten av kokvattnet från grönsakerna och lägg ned dem i såsen. Låt koka upp igen och låt puttra en stund under omrörning. Finfördela gärna broccolin i såsen.
Forma färsen till hyfsat snygga, platta biffar. Stek dem i rapsoljan, några minuter på varje sida.
Servera anrättningen med vinbärsgelé. Lite annorlunda och riktigt gott!