Zucchinigratäng
Skörda av sommarens växtlighet - zucchini, potatis, tomater, kryddväxter! Extra härligt för den som har en egen liten frodig täppa!
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
- 1 hyggligt stor zucchini
- 10 medelstora potatisar
- 2 tomater
- 1 msk rapsolja
- ½ krm svartpeppar
- ½ krm salt
Gratängsås:
- 4 msk vegetabiliskt margarin, helst fast
- 4 msk vetemjöl
- 8 dl Oatly havredryck
- ½ krm vitpeppar
- ½ tsk salt
- 5 stjälkar gräslök
- 5 stora basilikablad
- 1 tsk citronsaft
Beredning:
Gratänginkråm:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen och skär sedan den och den sköljda zucchinin i ganska tunna skivor.
Skölj tomaterna och skär dem i skivor.
Bryn zucchiniskivorna i rapsoljan tills de blir lite mjuka.
Strö på peppar och salt och vänd skivorna några gånger.
Sås:
Skopa upp 4 matskedar margarin i en kastrull.
Smält margarinet.
Vispa ned vetemjölet i margarinet.
Tillsätt havredrycken under lätt vispning.
Låt blandningen koka upp.
Salta och peppra och koka såsen några minuter under omrörning.
Klipp under tiden gräslök och basilikablad fint.
Rör ned klippet i såsen och låt den puttra i någon minut till.
Smaka av med citronsaften och rör om.
Till sist:
Tag en ganska vid form och häll lite av såsen i botten.
Lägg på ett lager potatis.
Lägg på ett lager zucchiniskivor och sist några tomatskivor.
Häll på några skvättar av såsen över sista lagret med tomater.
Upprepa proceduren med potatis, zucchini och tomater.
Häll på ytterligare några skvättar av såsen.
Översta lagret ska vara potatis och det sista av såsen.
Grädda gratängen i mitten av ugnen cirka 40 minuter eller tills du känner att potatisen är mjuk.
Tillbehör:
Någon form av Oumph, t. ex. Thyme and Garlic. Finns i vegodelen av frysdisken.
Under tiden som gratängen gräddas, kan du steka Oumphbitarna i rapsolja och krydda efter tycke och smak.